افسردگی کودکان ؛ علائم و نشانه های افسردگی

کودک لجباز ؛ علت لجبازی و نحوه ی برخورد کردن با او

۸۳۷

افسردگی کودکان

افسردگی چیست؟

افسردگی یک بیماری روحی و روانی است که با احساس غم و اندوه، تحریک پذیری، از دست دادن علاقه به فعالیت ها،ناراحتی ، احساس ناامیدی و بی ارزش بودن و گاهی افکار خودکشی مشخص می شود. شخص بر اساس طرز تفکر و تاثیرات منفی که از محیط میگیرد رفتار میکند. اکثر افرادی که افسرده هستند تغییراتی در خواب و تغذیه خود تجربه می کنند و طبق عادت همیشگی فعالیت نمیکنند. تشخیص افسردگی زمانی اتفاق می افتد که نشانه ها به مدت دو هفته یا بیشتر ادامه یابد و یا فرد در عملکرد های خود با مشکلات خاص مواجه شود و توانایی های خود را از دست بدهد.

افسردگی کودکان
افسردگی کودکان

آیا افسردگی موجب رنج و ناراحتی کودکان می شود؟

پاسخ این سوال مثبت است. افسردگی دوران کودکی با اندوه و ناراحتی طبیعی و احساسات روزمره ای که در یک کودک رشد می کند، متفاوت است. هنگامی که علائم و نشانه های گذشته و تداخل با فعالیت های اجتماعی، منافع، مدرسه و زندگی خانوادگی رخ می دهد کودک ممکن است منجر به افسردگی شود. افسردگی چه در کودکان و چه در بزرگسالان یک بیماری کاملا جدی و خطرناک و همچنین قابل درمان است. 

افسردگی یک حالت گذرا نیست و این  حالت شرایطی است که بدون درمان مناسب از بین نمی رود. افسردگی اغلب تشخیص داده نمی شود و درمان می شود، زیرا نشانه ها و علائم به عنوان تغییرات عاطفی و روانی طبیعی در طول رشد رخ می دهند. به خاطر داشته باشید در حالی که افسردگی یک بیماری جدی است، همچنین قابل درمان است. پدر و مادر باید با پزشک متخصص کودک خود صحبت کنند و همچنین مراقب تغذیه کودک باشند تا به برنامه ی زمانی خواب و تغذیه او آسیب نرسد.

آیا افسردگی در کودکان نوعی بیماری رایج است؟

مؤسسه ملی سلامت روان این آمار را اعلا اد می کند که حداقل 3.3٪ کودکان 13 تا 18 ساله قسمت هایی از افسردگی شدید را تجربه کرده اند. آکادمی آمریکایی وانپزشکی نوجوانان این تعداد را 5٪ تخمین می زند. همچنین خودکشی سومین عامل مرگ و میر درمیان جوانان بین 10 تا 24 سال است.

 

افسردگی کودکان
افسردگی کودکان

 عواملی که باعث افسردگی در کودکان می شود

همانطور که در بزرگسالان عوامل خاصی موجب افسردگی می شود، افسردگی در کودکان نیز می تواند با هر ترکیبی از عوامل ایجاد شود، مانند:

  • بیماری های فیزیکی (مانند دیابت یا صرع)
  • رویدادهای زندگی که استرس و اضطراب را منتقل میکند
  • محیط زیست و محیط خانواده (از جمله مشکلات خانوادگی)
  • افسردگی سایر افراد خانواده (دیگران در خانواده دارای افسردگی هستند)
  • مصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر

چگونه می توانیم بگوییم که کودک ما افسرده است؟

هر کودک مبتلا به افسردگی ممکن است دارای یک مجموعه منحصر به فرد از نشانه و علائم باشد که مشخص کننده ی افسردگی او است.

علائم و نشانه های افسردگی در کودکان عبارتند از:

  • تحریک پذیری، خشم، پرخاشگری
  • احساس ماندگاری غم و اندوه، ناامیدی ، ناراحتی
  • ترک برخی از فعالیت هایی که قبلا لذت بخش بوده و در حال حاضر موجب خوشحالی او نمی شود
  • فاصله گرفتن از دوستان و خانواده
  • افزایش حساسیت به انتقاد اطرفیان
  • تغییرات اشتها و برنامه ی غذایی(افزایش یا کاهش می یابد)
  • تغییرات در خواب (بی خوابی یا خواب بیش از حد)
  • گریه و یا احساس خفگی
  • عدم تمرکز روی مسائل
  • خستگی و ازدست دادن انرژی
  • مشکلات جسمی (مانند درد معده، سردرد) که به درمان پاسخ نمی دهند
  • کاهش عملکرد در حین فعالیت در منزل یا با دوستان، در مدرسه، فعالیت های اضافی و سایر سرگرمی ها
  • احساس بی ارزش بودن یا گناه
  • افکار مرگ یا خودکشی و پیدا کردن راه های خودکش

 

افسردگی کودکان
افسردگی کودکان

همه کودکان مبتلا به افسردگی همه این علائم و نشانه ها را ندارند. در واقع، اغلب علائم متفاوت در زمان های مختلف قرار دارند. اگر چه بعضی از کودکان ممکن است در محیط های ساختاری به طور قابل ملاحظه ای به فعالیت خود ادامه دهند، اما اکثر کودکان مبتلا به افسردگی قابل توجه،  تغییرات قابل ملاحظه ای در فعالیت های اجتماعی، از دست دادن علاقه به مدرسه و عملکرد ضعیف تحصیلی یا تغییر ظاهر را تجربه خواهند کرد. آزمایش با دارو یا الکل ممکن است نشانه ای از بیماری روانی درونی باشد.

اگرچه در کودکان زیر 12 سال خودکشی نسبتا نادر است،اما کودکان جوان به خودکشی اقدام می کنند و ممکن است در هنگام اضطراب، عصبانیت یا ناراحتی آن ها را تحریک شون و دست به این کار بزنند. دختران بیشتر به خودکشی اقدام می کنند، اما پسران بیشتر در معرض ابتلا به خودکشی های موفق هستند. کودکانی که خانواده ی آنها سابقه ی خشونت، سوء مصرف الکل و یا سوء استفاده از جسمی یا جنسی، در معرض خطر بیشتر برای خودکشی هستند، و همچنین این افرادی علائم افسردگی واضحی دارند.  کودکان نیز در معرض خطر هستند زمانی که آنها دسترسی به اسلحه گرم، سلاح سرد یا دارو در خانه دارند.

تشخیص افسردگی در کودکان 

اگر علائم کودک شما حداقل دو هفته  طول بکشد، باید با پزشک کودک خود برنامه ریزی کنید تا اطمینان حاصل کنید که علل فیزیکی برای علائم وجود ندارد و اطمینان حاصل کنید که کودک شما درمان مناسب را دریافت کند. پزشک ممکن است توصیه کند که کودک شما باید تحت نظرمتخصص بهداشت روان قرار بگیرد .

هیچ پزشکی یا آزمایشهای روانشناختی وجود ندارد که بتواند افسردگی را تشخیص دهد. ارزیابی سلامت روان باید شامل مصاحبه هایی با پدر  مادر و فرزند شما و در صورت لزوم هر گونه تست روانشناسی اضافی یا پرسش و پاسخ باشد. اطلاعات معلمان، دوستان و همکلاسی ها می تواند مفید باشد تا نشان دهد که این علائم یک تغییر حتمی نسبت به رفتار قبلی کودک است.

دیدگاه پدر و مادر نسبت به افسردگی کودک 

به عنوان یک پدر و مادر، گاهی اوقات ساده تر است که انکار کند که فرزند شما دچار افسردگی شده است به دلیل رنج های اجتماعی که همراه با بیماری روحی است. . درمان افسردگی می تواند باعث شود کودک شما همچنان به یک بالغ سالم، فیزیکی و احساسی تبدیل شود. بدون درمان، افسردگی یاقی طول عمر کودک شما را تحت تاثیر قرار دهد.

افسردگی کودکان
افسردگی کودکان

والدین باید به خصوص برای نشانه هایی که فرزندانشان در معرض خطر خودکشی هستند، هشدار می دهند. علائم هشدار دهنده رفتارهای خودکشی در کودکان عبارتند از:

تغییرات قابل توجهی در خوردن، خوابیدن، فعالیت
انزوای اجتماعی
بحث در مورد خودکشی، ناامیدی یا بی نظمی
تغییررفتارهای (جنسی / رفتاری)
افزایش رفتارهای ریسک پذیری
حوادث مکرر
مواد مخدر و یا مصرف الکل
تمرکز بر موضوعات مضر و منفی
صخبت در مورد مرگ
افزایش گریه و یا کاهش بیان احساسات

همانند سایر موارد اضطراری پزشکی، اگر احساس می کنید فرزند شما در معرض خطر است، به نزدیکترین بخش اورژانس مراجعه کنید یا با شماره 115 تماس بگیرید.

جهت استفاده از خدمات درمانی افسردگی کودک و رزرو نوبت با متخصصان می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید

02122636858 – 09212773724

مطالب پیشنهادی 

کودک لجباز ؛ علت لجبازی و نحوه ی برخورد کردن با او

انواع تست های شخصیت را می شناسید؟

تغذیه در بارداری | رازهایی درباره تغذیه هفته به هفته در…

تست هوش دادین تا حالا ؟ 🙂 نمره هوشتون چنده ؟

نمره هوش شما چنده؟

دکتر روانشناس بالینی

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.