زمان مناسب برای از شیر گرفتن کودک
بهترین زمان برای از شیر گرفتن کودک هجده ماهگی تا دوسالگی می باشد؛ اما به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن کودک و ابتلا به عفونت های میکروبی، آلرژی و آسم بهتر است شیر دهی تا دوسالگی ادامه یابد .
نکته ی مهم دیگر این است که کودک در فصل گرما در معرض بیماری التهاب روده و معده قرار میگیرد که این بیماری موجب از دست دادن میزان زیادی آب از بدن میشود . پس شیرخوار در فصل گرما نباید از شیر مادر محروم شود .
چطور کودک را از شیر بگیریم
از شیر گرفتن کودک باید به صورت تدریجی و طی یک دوره ی چهل و پنج روزه انجام شود تا به او این فرصت را بدهیم با این موضوع کنار ییاید .
کشش کودک به سمت سینه ی مادر به دلیل رفع نیاز های غذایی نیست ؛ چون تا سن دوسالگی از مکمل های غذایی نیز استفاده میکند . این وابستگی بیشتر به خاطر احساس آرامشی است که میگیرد . ( ازشیر گرفتن کودک )
اگر نحوه ی رفتار مادر با کودک محبتآمیز و عاشقانه باشد به طور تدریجی این نیاز در کودک حل میشود، اما زمانی که فضای خانه برای کودک متشنج و استرس زا باشد و حال روحی وی خوب نباشد، او تنها راه برای رفع نیازهای روانی و رسیدن به آرامش را تغذیه از سینه مادر میداند .
برای مثال اگر چهل و پنج دقیقه زمان شیرخوردن کودک باشد ، روزانه چند دقیقه از مدت زمان آن می توان کم کرد تا در یک دوره ی کوتاه به نتیجه برسیم. به طوریکه کودک از این قطع ارتباط ضربه ی عاطفی و نخورد.
راهکار های مختلف برای از شیر گرفتن کودک
بهتر است از شیر گرفتن کودک به تدریج و نسبت به نیاز ها و خواسته های او باشد .
برخی از روشهایی که میتوان با استفاده از آنها سادهتر برای قطع تدریجی شیردهی اقدام کرد شامل موارد زیر است :
-
- از شیر گرفتن تدریجی
- جا انداختن یک وعده شیردهی
- کوتاه کردن زمان هر وعده شیردهی
- به تعویق انداختن شیردهی
- جایگزین کردن شیه شیر
- سرگرم کردن کودک به بازی و سایر فعالیت ها
- شروع مکمل های غذایی و انواع نوشیدنی ها و غذاها
عواقب اشتباه از شیر گرفتن کودک
کودک بعد از دو سال با توجه به اینکه نیازهای خود را از طریق سینه مادر رفع کرده و با آن به آرامش رسیده است، یک مرتبه با این مشکل مواجه میشود که مادر میخواهد وی را از شیر بگیرد ومعمولا از رفتارهایی چون فلفل زدن، ماژیک قرمز کشیدن، چسب زخم ، لاک تلخ و… استفاده میکند. ( از شیرگرفتن کودک )
کودک در این مرحله با طرد شدن ناگهانی از سوی مادر روبهرو میشود و در واقع اولین شکست خود را در این سن تجربه میکند.
عشق و علاقه کودک نسبت به مادر برای رفع نیازهای عاطفی و روانی و رسیدن به آرامش وجود دارد اما به طور ناگهانی و با رفتاری تلخ و غلط این ارتباط قطع میشود و کودک را دچار شکست عاطفی میکند. این شکست عاطفی در فرآیند زندگی کودک تاثیر منفی میگذارد و در آینده مشکلات متعددی به همراه دارد.
رفتار غلط مادر در رابطه با این موضوع و نحوه از شیر گرفتن کودک ممکن است در ظاهر نتیجه بخش باشد و کودک دیگر شیر مصرف نکند اما باعث برهم خوردن حوزه روانی وی میشود و اختلالاتی چون پرخاشگری، لجبازی ، بی خوابی و بی قراری در رفتار وی ایجاد میشود
چند نکته ی مهم
کم کردن استرس از مادر و کودک
برخی از کودکان به راحتی از شیر مادر گرفته می شوند اما برخی دیگر به سختی و با اعتراض. اگر در این دوران سخت توان برنامه ریزی درست انجام داد این روند به آرامی پیش می رود و استرس مادر و کودک جلوگیری می کند، والدین باید با صبوری و طی چند هفته کودکشان را از شیر بگیرند.
شیر ندادن به کودک در شب :
زمانی که کودک بین ۶ ماه تا یک سال سن دارد معمولا کمتر در شب غذا میخورد. از این فرآیند میتوان برای از شیر گرفتن استفاده کرد ، به این طریق که مادر میتواند شیردهی را طولانیتر کند چون شیردهی شبانه کمتر از روز می باشد . ( از شیر گرفتن کودک )
کاهش شیردهی به آهستگی
رها کردن شیردهی به یکباره ممکن است وسوسه بر انگیز باشد اما موجب درد در سینه و نیز درد روحی و روانی هم برای مادر و هم برای کودک می شود. بهترین راه کاهش تدریجی شیردهی در طول چند هفته است.
مشکلاتی که پس از توقف شیردهی ظاهر میشوند
دوخطر اولیه توقف شیردهی عفونت سینه و سوء تغذیه کودک است. بعضی از مادران دچار استرس افسردگی و اضطراب می شوند و بعضی کودکان برای به آرامش رسیدن خود بدون تغذیه با سینه تلاش می کنند .
در صورت بروز هر یک از این علائم باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد :
- تب کردن مادر
- متورم شدن سینه
- ترشح و بوی متعفن از سینه
- افسردگی و اضطراب مادر
- بی احساس شدن مادر نسبت به کودک
- تغییر الگوی خواب کودک
- کمتر خیس شدن پوشک کودک
راهکار هایی برای تسکین کودک در این دوران :
- کودک را در تماس با پوست خود نگه دارید .
- برای آرام کردنش به او پستانک دهید.
- حواس کودک را با بازی کردن، آواز خواندن ، یا رفتن به پیاده روی ، پرت کنید و او را سرگرم کنید.
- گهواره کودک را تکان دهید.
- یک برنامه خواب جدید درست کنید که به کودک کمک کند تا راحت به خواب برود و بهانه گیری نکند .
- کودکان در روند از شیر گرفتن ممکن است به شدت تلاش کنند که غذا بخورند .
- اجازه دادن به فرد دیگر برای تسکین دادن و یا تغذیه نوزاد می تواند به طور قابل توجهی استرس برای مادر و کودک را کاهش دهد.
جهت استفاده از خدمات درمانی روانشناسی مادر و کودک و رزرو نوبت با متخصصان می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید
02122636858 – 09212773724
مطالب پیشنهادی